Karriertervezés mesterfokon

Ahogy arról az előző blogbejegyzésünkben beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem felkérte a Munkatársaim.hu képviseletében termékmenedzserünket, Fodor Zsoltot, hogy egyetemistáknak tartsunk előadást a karrier tudatos szervezéséről. Ha lemaradtál az előző bejegyzésről, katt ide!

Az korábbi bejegyzésünkben ott tartottunk, hogy végezzünk el egy SWOT-elemzést, hogy a saját belsőtulajdonságainkat megismerjük, majd a munkaerőpiac környezeti adottságait is tudatosan fel kell térképeznünk. Mondjuk is, hogy miként fogj neki.

A munkakörnyezet elemzése

Trendek figyelése: érdemes lekövetnünk, hogy az általunk választott iparágban milyen folyamatok mennek végbe. Példaként a termékmenedzserünk, Fodor Zsolt az előadásán a fejlesztők iránti keresletet ábrázolta függvényként, melyen tisztán kivehető: a kínálat nem követi a keresletet, hiszen idővel nemhogy telítődött a piac, hanem mind nagyobb igény keletkezett a szakemberek iránt. Ez a jelenség az informatika és távközlés területén jelentkezett eleinte, majd legyűrűzött a legtöbb iparágba. A probléma, miszerint nem követi a kínálat a keresletet a munkaerőpiacon, már a szakmunkák területén is jelentkezett. Vannak olyan állások, amelyekre sok emberre lenne szükség, ám nem találnak jelölteket, míg bizonyos állásokra éppenséggel túljelentkezés van. Azonban a válság, vagy más gazdasági és egyéb tényezők hatására is meg tud nőni a kereslet egy-egy szakma iránt, avagy éppen csökkenni. Ezeket a trendeket érdemes követni, figyelemmel kísérni.

Vajon honnan tájékozódhatunk? Főként, ha még csak az iskolapadban ülünk?

Például magától az egyetemtől, hiszen azért a felsőoktatási intézményekben többnyire olyan szakemberek tanítanak, akiknek rálátása van a saját tudományára. De éppen ilyen jó tájékozódási alapot jelenthet a saját korosztályunk, az egyetemi csoporttársaink tapasztalata is, hiszen velük egy cipőben járunk. De az offline tapasztalatnál gazdagabb információt kínál az online tér. Például a Google segítségével rákereshetünk, hogy milyen fizetések várhatnak ránk egy-egy szakmában, vagy beírhatjuk a keresőbe azt is: „keresett szakmák 2017”, így az iparági trendek körvonalazódhatnak. Segítségünkre lehet akár egy olyan álláskereső portál is, mint a Profession.hu, de itt jön képbe a Munkatársaim.hu oldala is. És ami a legfrissebb, naprakész információforrásunk lehet: érdemes a híreket, a sajtót is figyelni. Emellett pedig a különféle piackutató intézetek kutatásait is jól lehet hasznosítani az adatgyűjtés során.


De mégis honnan kaphatunk még képet egy-egy iparágról? Hiszen mást mond a sajtó az egyes iparágakról, munkahelyekről, más jelenik meg az álláshirdetésekben, és más problémák jönnek ki a fórumokon. És ismét itt jövünk képbe, hiszen a Munkatársaim.hu megmutatja konkrétan az előnyöket/hátrányokat.

Amikor a belső és külső tényezőket analizáltuk, következtetések alapján véglegesíthetjük az elképzeléseinket, és eszerint érdemes elkezdeni az álláskeresését. De vajon hol kezdjünk neki? Érdemes egyszerre minél több frontról megkezdeni a keresést. Így állásportálok és közösségi oldalak segítségével, az offline térben ismerősök, és karrierexpók segítségével, és különféle gyűjtőoldalak, karrieroldalak útján.

Néhány gondolat még az előadásról, pontokba szedve

Mire figyelj jelentkezéskor?

  • Releváns pozíciókat pályázz meg
  • Tényleges megfelelés, azaz a kiírtaknak megfeleljen a képességed, végzettséged
  • Lényegre törő az önéletrajzod
  • Bérigényt, ha kérnek, feltétlen írd be
  • Motivációs levél, ami mindig egyedi, az adott céghez és pozícióhoz igazodjon
  • Folyamatos lekövetés, azaz, ha csörög a telefon, tudd, ki van a vonal végén

Mire figyelj az interjún?

  • Logikus felépítésre, felkészültségre
  • Lényegre törők legyenek a válaszaid
  • Meglepő információk
  • Interjúztató reakcióinak figyelése

Noha fontosak a kezdeti lépések, hiszen sokszor ekkor választjuk ki a lehetséges karrierutunkat, azonban érdemes szem előtt tartani: mindez leginkább egy szemléletet igényel, melyet ha elsajátítunk, akkor bármikor hasznát vehetjük annak. A karrierutak ugyanis ritkán egyenesek, lehetnek zsákutcák, mellékvágányok, göröngyös részek. Ballépések, rossz választások bárkinél előfordulhatnak. A hiba nem ez, hanem leginkább az, ha nem vagyunk képesek és nyitottak arra, hogy változtassunk. Mégpedig okosan és megfontoltan. Sosem vakmerőségre buzdítunk bárkit. Sőt, éppen ellenkezőleg, hiszen olyan információ megosztására van a Munkatársaim.hu oldalán keresztül lehetőség, ami a későbbi bölcs döntésünket megalapozza.

Facebook Comments