Így lehet sikeresebb a cége egy jó döntéssel (x)

Science Park a Munkatársaim.hu oldalával közös, átfogó felmérése során meglepő összefüggésekre bukkantunk. Elégedettebb munkavállalók, akár 15%-kal sikeresebb vállalat. Mondjuk is, miként.

A Munkatársaim.hu elemzéséből kiderül, hogy a munkavállalók rendkívül kritikusak. Szinte mindig van közöttük olyan 1-2%-nyi, véleményformáló munkatárs, akik szinte a legpazarabb irodaházak környékén is találnak valami kivetni valót. Azonban Science Park ebből a szempontból valóban rendkívüli kivételt jelent, ugyanis itt még a legkritikusabb szemek sem találtak olyan pontot, ami miatt akár egyetlen egy negatív visszajelzés érkezett volna az irodaház környékére. A felmérés statisztikai adata konkrétan így hangzik: taszító környezet: 0%. És ezt az adatot még a környéken, ám nem ezen a területen fekvő irodaházak sem tudták produkálni. Vajon ennek mi lehet az oka?

Egyrészt a nívósan kialakított iroda, letisztult energiát sugárzó, legmodernebb külső és belső terek, melyek a színvonalas munkavégzéshez kínálnak kifogástalan feltételeket. Ám másrészt a Science Parknak van két adottsága, ami ritka párosítást jelent: nem csupán könnyen megközelíthető, hiszen a belváros szíve mellett közvetlenül, a Petőfi híd lábánál fekszik, és szinte az épület előtt állnak meg a villamosok és buszok, ha valaki közösségi közlekedéssel érkezik. Ám mindemellett lényeges: Buda egyik nagyszerű adottságú területén áll az irodaház, hiszen csupa zöld öleli körül.

És meg is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami a munkavállalói elégedettséghez vezető olyan út, amit már az első lépésben megtehetünk a leendő munkavállalókért: ez pedig később semmilyen jobb menedzsment módszerrel nem orvosolható, hiszen szó szerint rajtunk kívülálló okról van szó: a környezeti adottságokról.

Mert a természetes növényzet hatását már évek óta vizsgálják, és a brit kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a zöld környezetben a munkavállalók fizikai és szellemi teljesítménye lényegesen megnövekszik, ez pedig kihat a produktivitásra is, a munkavállalók hatékonysága 15%-kal nő, így visszahat a cég sikerére is. Jobb közérzet, kevesebb stressz és betegség. Ám még ennél is többet tud adni a megfelelő környezet. Egy másik kutatás szerint, amit a Harvard Egyetem kutatói készítettek, a növények hatására az információ feldolgozás 172-299%-kal, a stratégiai alkotás képesség 183-288%-kal, a stresszes helyzetekre való reakció pedig 97-131%-kal növekszik. És vissza is kanyarodtunk az eredeti témánkhoz, hiszen talán nem véletlen, hogy a legnagyobb cégek választják a Science Parkot. Ha a fenti jótékony hatás egy részét egy irodai növénnyel is ki lehet váltani, akkor érdemes számításba venni: a Science Park egy másfél hektáros zöld parkban helyezkedik el.

Persze nem minden irodaház olyan szerencsés, mint a Science Park, hogy zöld környezetben fekszik. Vajon miként tudják a kevésbé szerencsések zöldebbé varázsolni a rendelkezésre álló irodaterületüket?

Kedvező hatással bírhat, ha az irodában elhelyezzünk egy-egy cserepes virágot, melyen a szem egy kicsit megpihenhet. Mindemellett pedig a lehető legjobb, ha a fenti ötletek kivitelezésével nem is egy külsős  kivitelezőt bízunk meg, hanem egyenesen a munkatársainkból szervezzünk közösségi kertészeket, és együtt alakítjuk ki az iroda és az azt körülölelő tér élő, zöld környezetét, közösen élhetjük meg a virágba szökkent kert sikerét. Nem csupán szép és egészséges környezet vesz körül ilyenkor minket, hanem bónuszként remek csapatépítőnek is bizonyulhat.

Persze fenti ötletek sajnos nem adják vissza azt az élményt, ami a természet közelsége adhat, amikor egy nehéz munkanap közben vagy után, szinte egyetlen lépésre az irodánktól a fák ölelésében, madarak csicsergése közepette megnyugszunk, feltöltődünk egy padon ülve. Hogy kissé giccsesen hangzik? Pedig a Science Parkban dolgozók mindezt nap mint nap megélhetik. Talán ezért nem akad köztük egy sem, aki elégedetlen lenne a környezettel. Ráadásul az épület és a körülötte lévő zöld terület meg is újul hamarosan.

 

Szponzorált tartalom

Facebook Comments