Én ♥ Munkahelyem: egy rejtelmekkel teli álommunka nyomában

Ti, akik jól ismertek minket, már megszokhattátok tán, azok pedig, akik még csak most ismerkednek meg a Munkahelyek.hu oldallal, fontos információ: szeretünk a dolgok mögé nézni. Hogy mi van egy cégnév mögött? Hogy mi minden zajlik a falakon belül? Erről is szól az oldal. És ezt tesszük most is, amikor új sorozatot indítunk, Én ♥ Munkahelyem címmel, melynek Ti és a méltán szeretett munkahelyetek vagytok a főszereplői. Sorozatunk első szereplője Fekete János, aki a Menzies Aviation Hungary Kft.-nél dolgozik. Ismerjétek meg most őt és a munkáját!

“Izgalmas, változatos és érdekes munka a légi közlekedés kiszolgálásában. Nehézsége a szélsőséges időjárás, de a jó csapatmunka és a munkahelyi légkör könnyebbé teszi” – szólt az értékelése Fekete Jánosnak a Munkahelyek.hu oldalon. Mi pedig felvettük vele a kapcsolatot, és jobb alanyt keresve sem találhattunk volna, rendkívül nyitottan állt elé, hogy megossza Veletek a munkájával kapcsolatos tapasztalatait.

– Hol dolgozik most, milyen pozícióban, és mióta?
Jelenleg a Menzies Aviation Hungary Kft. alkalmazottja vagyok és repülőgép földi kiszolgáló (eszközkezelő) munkakörben dolgozom.

– Ez a munkakör milyen feladatköröket takar?
Ha egy szóval kéne válaszolnom, akkor azt felelném, hogy minden, ami a repülőgép körül van. De egy eszközkezelő több feladatot lát el. Mielőtt a repülőgép megérkezik a kijelölt állóhelyre, a szolgálatvezető kiosztja a feladatokat. Az adott repülőn mindig csak egy feladatot látunk el azért, hogy csak egy feladatra kelljen maximálisan összpontosítani. Van, aki buszt vezet, földi áramforrást csatlakoztat, ivóvizet tölt fel, toalett tartályt ürít, vagy a raktérből a csomagokat tartalmazó konténereket és légi árukat szedi ki, vagy be, egy speciális konténerrakodó géppel. A repülő indulásakor is van teendője egy eszközkezelőnek. Mivel a repülőgépek nem tudnak tolatni, erre a feladatra egy speciális repülőgép-vontatót használunk, ami kitolja a guruló útra a gépet. Néha megesik az is, hogy a repülő nem tudja önerőből beindítani a hajtóművét, abban is mi segítünk egy speciális Air Starter berendezéssel. A téli időszakban az eszközkezelők közül többen jégtelenítő feladatkört látnak el. Az ő feladatuk a repülőgép szárnyairól, vezérsíkjáról vagy épp a hajtómű lapátokról eltávolítani a jeget-havat. Ezt egy speciális jégtelenítő autóval végzik, aminek a vezetése is a mi feladatunk. A jégtelenítők minden évben komoly oktatáson vesznek részt, hiszen emberéletek vannak a kezünkben, és ők nem hibázhatnak. Tehát ha össze kéne foglalnom egy eszközkezelő munkáját, akkor azt tudnám rá mondani, hogy változatos és precíz munkavégzést igényel.

Fekete János munkavégzés közben
  – Felidézné, hogy annak idején miért választotta ezt a munkahelyet?
Gyerekkorom óta érdekelt a repülés, és mindig érdekelt ez a rejtelmes világ. Majd 2002-ben lehetőség adódott, hogy a Repülőgép Karbantartás területén (Malév) dolgozzak. Onnantól kezdve a  Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér magába szívott. Tíz évet töltöttem a Malév és más légitársaságok repülői között, akik karbantartásra érkeztek hozzánk. A Malév leállása után nem tudtam elszakadni Ferihegytől, és egy légi-szállítmányozási cégnél helyezkedtem el. Megmaradt valamilyen szinten a repülőgépek közelsége, de valamiért hiányzott az a lüktető élet, ami az induló-érkező gépek kiszolgálása közben ért. Majd állást hirdetett a Menzies Aviation Hungary Kft. földi kiszolgáló munkakörben, és nem volt kérdés az azonnali váltás. Nem bántam meg, mert folyamatosan képezhettem magamat, amiben cég folyamatos támogatást nyújtott és nyújt.
– Hogy érzi most magát a cégnél? Miért ajánlaná másnak?
Jól érzem magamat a jelenlegi munkahelyemen. Mint minden munkahelyen, itt is vannak nehézségek. Hogy miért is ajánlanám? Egy különleges, speciális munka a repülőgép kiszolgálás. Izgalmas és pörgős feladat a repülőgépek érkezése és indulása közötti feladatok ellátása. Nem monoton munka, mindig valami más feladatot kell elvégezni.
– Mi az Ön szakmájának a szépsége?

Az érkező repülőgépek szakszerű kiszolgálása, és az a tudat, hogy az utasok a mi precíz munkánknak köszönhetően biztonságosan és nyugodtan utazhatnak el.

– Mi okozza a legnagyobb nehézséget?
A legnagyobb nehézséget a szélsőséges időjárás okozza. Mivel a repülőtér egy nyílt terület a téli hideg és nyári forróság borzasztóan megnehezíti a munkát. Az utasok kezelése is okoz némi kellemetlenséget. mert mindig van egy-két elégedetlen ember.

 
  – Mesélne a korábbi munkatapasztalatairól? Milyen munkahelyei voltak, miért szerette azokat, avagy miért nem?
A Ferihegyi Nemzetközi repülőtér előtti munkahelyeimen vagy a csapatszellem, vagy a bérezés volt az, ami a munkahely váltásra adott okot. Dolgoztam építőiparban, és a kereskedelemben is. Megvolt minden munkának a szépsége, de ha az ember már kényszerből megy be a munkahelyére, akkor már nem tud tökéletes munkát végezni.
 – Általában milyen értékek szerint választ, ha munkahelyet keres? Mit tart fontosnak?
Természetesen elsődlegesen a munkakör és a bérezés az, ami alapján választanék. Majd a munkahelyi légkör és a munkaadó hozzáállása a munkavállalóhoz. Fontosnak tartom a megbecsülést, és  az elvégzett nehéz munka utáni elismerést, ami a cég működését segíti.
– Mi volt az eddigi legkellemesebb élmény, ami a munkával kapcsolatban érte?

Egy forró nyári napon, amikor országosan hőségriadó volt elrendelve, az Easy Jet légitársaság kapitánya a repülőgép körül dolgozó embereknek jéghideg ásványvizet hozott le a fedélzetről. Természetesen, amikor hőségriadó van, a cég vezetője minden nap személyesen hozott be nekünk két vödör fagyit, amivel lehűlhettünk egy kicsit.

– Mi volt az egyik legkellemetlenebb élmény, amivel a munkája során találkozott?
Mint már említettem a szélsőséges időjárás az, ami megnehezíti a munkát. Sajnos vannak olyan időszakok, amikor egész nap esik az eső, és az ember cipője átázik. Vizes zokniban és cipőben borzasztóan kellemetlen dolgozni.

– Milyen lenne Ön számára az álommunka?

Szerencsés vagyok, mert azt csinálhatom, amit szeretek, de ha lehetne 8 órás műszakokban európai bérezést kapni, akkor az lenne a tökéletes munkahely számomra.

– Amikor munkát keres, hol informálódik az állásajánlatokról?
Ha munkát keresnék, akkor az interneten érdeklődnék, hiszen a jelenlegi munkahelyemet is ott találtam.

– Miként szerez információkat a leendő cégéről? 
Sajnos a leendő munkahelyről csak az állásinterjún kapok információt, és a tapasztalatom, hogy elég hiányos, vagy nem hitelt érdemlő válaszokat kaptam.

– Mért tartja hasznosnak a Munkahelyek.hu oldalt?
Tiszta, átlátható képet kapok az adott munkahely profiljáról, és azokról a lehetőségekről, amik a munkavállalást elősegítik.

– Megosztaná velünk az Ön által legkedveltebb munkával kapcsolatos viccet, ami az utóbbi időben megnevettette
Kisgyerek kérdezi az apukájától: Apa mi az, hogy ünnepnap?
Az apa válaszol: Nem tudom, mert mi repülőgép földi kiszolgálók vagyunk.
(Fotókon a cikkünk főszereplője, Fekete János látható, amint ellátja a szeretett munkájához kapcsolódó feladatait)
Facebook Comments