Így töltenék szívük szerint a nyarat a magyar munkavállalók!

Több ezren válaszoltatok a nyáron indult felmérésünkre, amikor is arra kerestük a választ, hogy miként töltenétek szívesen a nyári szabadságotokat. Lássuk, milyen válaszok érkezetek a kérdésekre!

Kutatást indított a Munkahelyek.hu, hogy megtudjuk, a magyar munkavállalók miként töltenék legszívesebben a nyarat. Hiszen ha nyár, akkor nyaralás! Persze jó esetben… Noha sokak számára ez evidencia, ám meglepően sokan jelezték a Facebook oldalunkon kommentben, hogy nincs lehetőségük nemhogy nyaralni elmenni, de még a nyár alatti szabadságot kivenni sem áll módjukban. Erre is van egy megoldási receptünk! De ne fussunk ennyire előre!

A felmérésünk ugyan nem reprezentatív mintavételen alapult, hanem önkéntes válaszadáson, ám több ezren válaszoltatok a három feltett kérdésünkre. Így pedig képet nyerhetünk a szokásokról, preferenciákról, azaz arról, hogy számotokra miként néz ki egy üdítő feltöltődés.

Arra a kérdésre, hogy hol töltitek a legszívesebben a nyári szabadságotokat, a válaszok, bevalljuk, nem okoztak különösebb meglepetést abban a tekintetben, hogy a válaszadók 69,35%-a a vízpartot részesíti előnyben. Ám a többi válasz már okozhat némi meglepetést. Nyilván vannak, akik nem szeretik a tikkasztó hőséget, a vízparti semmittevést. Közülük 11,3%  egy másik városban töltené legszívesebben a nyári szabadságot. Tőlük alig marad el azoknak az aránya, akik a hegyekben töltenék legszívesebben a nyarat, a válaszadók 10,8%-a választotta a nyári pihenésnek ezt a módját. Ezután jön a meglepő csavar! Ismerjük a mondást: mindenütt jó, de legjobb otthon. Azonban magunk is meglepődtünk, hogy a válaszadók hány százaléka választotta ezt a kikapcsolódási formát, mint ideális nyaralást, ugyanis a fenti két alternatívától alig pár százalékkal marad el azoknak a száma, akik a legjobb feltöltődési terepként az otthonukat választanák, a válaszadók 8, 55%-a választotta ezt az alternatívát, miszerint nem szeret elutazni.

A következő kérdésünkkel arra kerestük a választ, hogy konkrétan mivel szeretitek tölteni az időt a szabadságolások idején. Aktív pihenést a válaszadók 47,12%-a jelölte meg, mint legjobb nyaralási formát, míg ezzel szemben 6.05% szerint ilyenkor ideális esetben az édes semmittevésé a főszerep. Az év közben esetleg halogatott, vagy időigényes otthoni teendőkre a válaszadók 4,79%-a szeretné fordítani a nyári szabadságát – sokan írtátok a Facebook oldalunkon, hogy ilyenkor van lehetőség a lakást kifesteni, szelektálni, stb. Végül a válaszadók 42,04% írta azt, hogy akkor ideális számára a szabadság, ha mindezek vegyesen jelen vannak.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintetek hányszor és mennyi időre ideális elmenni nyári szabadságra? Nem lehet azt mondani, hogy az éves szabadságot mind a nyárra szeretnétek időzíteni, ugyanis a válaszadók 14,23%-a válaszolta azt, hogy szerinte az eszményi nyári szabadság időtartama minimum kétszer két hét lenne. Korábban evidencia volt, ma már csak a válaszadók 28,58%-a tarja vonzónak, ha egyszeri alkalommal két hétig folyamatosan szabadságon lehetnének. Ezzel szemben a válaszadók 20,19%-a vallja azt, hogy 3-4 nap egybefüggő távollét az ideális, viszont ez többször a nyár folyamán. A legtöbben pedig arra szavaztak, hogy a legoptimálisabb számukra az lenne, ha egybefüggően egy teljes hetet töltenének nyári szabadságon, amit néhány hosszú hétvégével egészítenének ki. A válaszadók 37%-a tette le a voksát erre az alternatívára.

Noha sokan úgy várják a nyári szabadságot, akár a Messiást, azonban a szakemberek abban egyetértenek, hogy 1-2 hét feltöltődésre ugyan szükség van, ám a hatása hamar elszáll, a legjobb, tartósabb megoldást sokkal inkább az jelenti, ha a mindennapjainkat kevesebb stressz jellemzi, illetve olyan munkánk van, amit örömmel tudunk végezni.

Ha most úgy érzed, Te is azok közé tartozol, akinek már tovatűnt a nyári szabadsággal járó kipihentsége, vagy csak enerváltan legyintesz: „Mi is az a nyári szabadság?”, avagy szimplán azok közé tartozol, akiknek nem telik nyaralásra, akkor fel a fejjel, mert van egy jó hírünk! Ha regisztrálsz  a Munkahelyek.hu oldalára, és jelzed, hogy érdekelnének jobb munkalehetőségek, melyekkel egyrészt minőségibb munkához juthatsz, vagy egyszerűen egy jobban fizető állást szeretnél kapni, avagy jövő évben tényleg szeretnél már kivenni szabit a nyáron, nincsen más dolgod, minthogy jóváhagyd, hogy értesítsünk a jobbnál jobb lehetőségekről. És tudod: egyetlen kattintással le is ellenőrizheted, hogy milyen az adott cégnél dolgozni. Hogy jövőre legyen végre önfeledt a nyár, és mosolygósabbak a dolgos hétköznapok!

Facebook Comments