Én ♥ Munkahelyem: Merj váltani!

A most következő interjúalanyunktól érdemes tanulni. Pozitív gondolkodást, bátorságot, kitartást. Megtudhatjuk tőle, hogy miként éljük meg, ha átmenetileg közfoglalkoztatottak lennénk, avagy azt, hogy munkahelyváltást érdemes fontolóra venni, ha érezzük a gyomrunkban azt a bizonyos görcsöt. Ismerjétek meg a Munkahelyek.hu sorozatának legújabb szereplőjét, Emődiné Kardos Annát.

– Hol dolgozol most, milyen pozícióban, és mióta?

2016. szeptembere óta dolgozom a Mol Magyarország HR Szolgáltató Kft-nél, ügyfélszolgálati munkatársként.

– Felidéznéd, hogy annak idején miért választottad ezt a munkahelyet?

Nem volt állásom, a helyi önkormányzatnál dolgoztam közfoglalkoztatottként 3 hete. Ilyen jellegű munkát kerestem, mint a mostani, több hirdetésre is jelentkeztem, és miután voltam állásinterjún, szerencsémre engem választottak. Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, és könnyen megtalálom a hangot különböző emberekkel.

– Hogy érzed most magad a cégnél? Miért ajánlanád másnak?

Nagyon jól érzem magam, jó csapatban, és nagyon jó főnökökkel dolgozhatok együtt.

– Mit tartasz a szakmád szépségének?

A szépsége az, hogy segíteni tudunk sok embernek a hétköznapi problémák megoldásában.

– Tudnál mondani esetleg konkrét példát nekünk, amire szívesen emlékszel vissza?

Az egyik kedves sztorim, amikor egy ifjú apuka keresett fel gyermeke születése után. A munkáltatóm gyermek születése esetén ajándékkártyával ajándékozza meg a szülőket, ezzel támogatva őket. Segítettem neki a papírmunkában, mert kiderült, hogy igencsak elveszett a sok papír között. Minden elintézendő dologban támogattam, amit úgy hálál meg, hogy időnként friss képeket küld a babáról, és jókívánságokat kapok ünnepekkor.

– Mi okozza a legnagyobb nehézséget? 

A legnagyobb nehézség, hogy nem mindenkinek tudunk segíteni, és eléggé stresszes a munkakörünk.

– Hogyan kell ezt elképzelni? Milyen stresszes helyzetekkel találjátok szemben magatokat?

A stresszhelyzeteket az teremti, hogy mi vagyunk a kapcsolat a munkáltatók és a munkavállalók között. Ezért bármilyen változás van, mi tudunk válaszokat adni a kérdésekre. Most is a cafeteria változásnál, – mely a vissza nem térítendő lakáscélú támogatást érinti, – a kormány módosította az adótörvényt, így ez az elem már nem lesz adómentes. Természetesen mikor ez kiderült rengetegen kerestek fel minket, mert ez egy kedvelt elem volt. Persze sok olyan munkavállaló van, aki önnön fontosságának teljes tudatában minősíthetetlen hangnemben és szavakkal illetett minket. Nehezen fogadják el, hogy nem mi tehetünk róla, mi csak a közvetítők vagyunk. A másik elterjedtebb probléma, ha nem adják le határidőre a dokumentumokat, és persze nem akarják elfogadni, hogy a kifizetés a következő bérrel történik. A munkavállalók sokszínűsége adja a stresszes helyzetek javát.

A cikkünk főszereplője, Anna, akinek a példájából sokat tanulhatunk.

– Mesélnél a korábbi munkatapasztalataidról? Milyen munkahelyeid voltak, miért szeretted azokat, avagy miért nem?

Korábban dolgoztam egy étterem irodáján. Szerettem, de amíg otthon voltam a gyermekeimmel, megszűnt a munkahelyem. Utána a helyi postán kezdtem dolgozni kézbesítőként. A munka testhezálló volt, mivel itt is sok emberrel voltam kapcsolatban. Viszont csak részmunkaidős volt, valami jobbat kellett keresnem. Egy gyógypedagógiai intézményben voltam gazdasági ügyintA munkáltatóm gyermek születése esetén ajándékkártyával ajándékozza meg a szülőket, ezzel támogatva őket. Segítettem neki a papírmunkában, mert kiderült, hogy igencsak elveszett a sok papír között. Minden elintézendő dologban támogattam, amit úgy hálál meg, hogy időnként friss képeket küld a babáról, és jókívánságokat kapok ünnepekkor.
éző, de a közszféra nem az én világom. 3,5 év után döntöttem úgy, hogy változtatnom kell. Utána érkeztem meg a jelenlegi helyemre.

Hosszú utat tettél meg. Honnan tudtad, hogy váltanod kell? Kifejtenéd, miért döntöttél így? Említetted, hogy 3,5 év után érezted, váltanod kell. Lényegében jól értem, úgy mondtál fel, hogy még nem volt fix munkahelyed?

39 éves vagyok. Minden nap gyomorgörccsel mentem dolgozni. Éreztem, hogy nem jó helyen vagyok. Mindenben ott volt a politika, és ez kellemetlen volt számomra. Ezért döntöttem a felmondás mellett úgy, hogy nem volt még munkahelyem.  Azt üzenném mindenkinek, hogy ne féljenek váltani. Ha érzik, hogy nem a helyükön vannak, gondoljanak arra, hogy jobb lesz és váltsanak. A pozitív gondolkodás a lényeg.

– Miért volt nehéz az álláskeresés?

Az álláskeresésben az volt a legrosszabb, hogy sok helyen be sem hívtak. Az egyik munkahelyre túlkoros voltam, a másik munkahelyre túlképzett. Volt, ahonnan kaptam elutasító levelet, de a legtöbb helyről válaszra sem méltattak.

– Hogy élted meg, hogy közmunkásként kell elhelyezkedned – még ha átmenetileg is?

A közfoglalkoztatott munka nem zavart, tudtam, hogy itt is csak újat tanulhatok. Így is lett.

– Mesélnél erről, hogy milyen tapasztalatot szereztél itt, hogy mi mindent lehetett tanulni?

A közfoglalkoztatott szférában a helyi önkormányzat adóügyi munkatársa mellé kerültem. Egy nagyon kedves hölgy volt, aki az adóügyekkel kapcsolatban sok új információt biztosított számomra, melyeknek a későbbiekben sok hasznát vettem.

– Általában milyen értékek szerint választasz, ha munkahelyet keresel?

Természetesen a fizetés egy fontos szempont. De az is számít, hogy milyen légkörben tudunk dolgozni.

– Mi volt az eddigi legkellemesebb élményed, ami a munkával kapcsolatban ért?

A legkedvesebb élményem, amikor az emberek hálásan megköszönik a segítségem, a hozzáállásom.

– Mi volt az egyik legkellemetlenebb élmény, amivel a munkád során találkoztál?
A legkellemetlenebb élmény, amikor emberek önnön fontosságuk teljes tudatában próbáltak porig alázni. Természetesen tudtam kezelni a helyzetet, de nagyon rosszul esett.

– Milyen lenne számodra az álommunka?
Én úgy érzem, most jó helyen vagyok. Bár valamivel több fizetést elviselnék.

–   Említetted, hogy vannak gyermekeid. Szerinted mennyire jelent nehézséget összeegyeztetni a karriert, a munkát a gyermekneveléssel?

Két gyermekem van. A fiam 17, a lányom 14 éves. Minden csak szervezés kérdése. Fiatal anyuka akartam lenni, és így is lett. Amikor kicsik voltak, itt dolgoztam helyben, és ahogy nőttek egyre önállóbbak lettek, és én is könnyebben mozoghatok.

– Amikor munkát keresel, hol informálódsz az állásajánlatokról?
A legtöbbször interneten, állásportálokon.

– Miként szerzel információkat a leendő cégedről? 
Többnyire a saját honlapjukon, és ha esetleg van olyan ismerősöm, aki ott dolgozik, akkor tőle. De a munkahelyek.hu oldalon a munkahelyekről is találok infókat, és szeretek nézelődni.

– Mi a munkával kapcsolatos legkedvesebb vicced, mémed, idézeted?

A kedvenc idézetem: “Ha véghez viszed a lehetetlent, a főnököd felviszi a napi teendőid közé.” Az idézet azért tetszik, mert így van nálunk is. Minél jobban dolgozik az emberm annál több feladatot is kap. De a jelenlegi munkahelyemen ez elismeréssel is jár.

 

“Szeretek itt dolgozni. A munka sok, a bér lehetne magasabb, de a munkakörülmények és a vezetők nagyon jók. A vezetőim nagyon emberségesek, bármivel lehet hozzájuk fordulni. A feladatok sokszínűek. Az előző munkahelyeimnél sokkal jobb” – írta a Munkahelyek.hu oldalán Emődiné Kardos Anna. Az ő története többek között ahhoz nyújtott példát, hogy váltani időnként érdemes, ha azt érezzük, hogy nem vagyunk a megfelelő helyen. Mint sokan tudjátok már, mi, a Munkahelyek.hu oldalán ahhoz nyújtunk segítséget, hogy ez a váltás minél kevesebb zsákbamacskát tartogasson. Ha tehát a munkahely váltáson gondolkodik valaki, ahhoz, hogy ne csöbörből vödörbe kerüljön, érdemes  a döntés meghozatala előtt elolvasnia az oldalon szereplő értékeléseket, melyeket a cég egykori és éppen ott dolgozó alkalmazottai írtak. Sokszor szubjektív vélemények, mégis segítenek abban, hogy alapos mérlegelés után megfontoltabban dönthessünk a jövőnkről. Ha pedig másik állásra vágysz, mindössze annyit kell tenned, hogy jóváhagyod a tőlünk kapott hírleveleket, így mi magunk értesítünk majd, ha befut hozzánk olyan lehetőség, ami Téged esetleg érdekelhet!

Facebook Comments